Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om Svenskt NMR-centrum

Svenskt NMR-centrum är en universitetsgemensam forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet. Vi är ett nationellt centrum öppet för användare från Sverige och övriga världen.

Till NMR-centrum kommer forskare för att med hjälp av NMR-spektroskopi studera allt ifrån proteinstrukturer till olika materialegenskaper och biomarkörer i blod. Vid centrumet finns tillgång till instrumentering och service.

Svenskt NMR-centrum ska först och främst stödja akademisk forskning lokalt, nationellt och internationellt, samt undervisning. I mån av tid och resurser kan det stödja industriell forskning i Sverige. 

Sedan 2016 är Svenskt-NMR-centrum en del av SciLifeLab, som är ett nationellt institut för molekylära livsvetenskaper. Fokus för NMR-centrums del ligger här på strukturbiologi, kemisk biologi och metabolomik, det senare ett forskningsområde som kommit starkt under de senaste åren inom livsvetenskaperna.

Sedan 2012 är NMR centrum delaktigt i VR-RFI-projektet SWEDSTRUCT, med syfte att erbjuda NMR-instrumentering i världsklass och cellfri proteinproduktion till svenska strukturbiologer.

Tack vare finansiering från KAW kunde samtliga högfältssystem uppgraderas under 2013 inom ramen för 'NMR for Life' projektet. Två av systemen har utrustats med provhanteringsrobotar med syfte att kunna mäta stora serier av prover för exempelvis metabolitstudier eller fragmentscreening mot proteiner.

Hasselbladslaboratoriet - våra faciliteter

Klicka på bilden för att starta bildspel

Svenskt NMR-centrum återfinns i Hasselbladlaboratoriet, vilket erbjuder mycket lämpliga förhållanden för NMR-relaterad forskning. Laboratoriet är beläget uppe på Medicinareberget i Göteborg med närhet till både Sahlgrenska akademins och Naturvetenskapliga fakultetens aktiviteter vid Göteborgs universitet. Förutom den 500 m2 stora NMR-hallen finns konferensrum/bibliotek, föreläsningssal och ett flertal kontor.

Svenskt NMR-centrum hör till en av världens mest välutrustade NMR faciliteter. Instrumentparken utgörs av en 500MHz, tre 600MHz, två 800MHz och en 900MHz spektometer. Alla spektrometrar är utrustade med trippelresonans gradientprober, framförallt lämpliga för biologisk NMR spektroskopi. Dock finns ett stort utbud av prober, tex flödesprob, MA/S rob för fastfas NMR, invers detektion, och en diffusionsprob tillgänglig. 900MHz-magneten är utrustad med en kallprob vilket erbjuder överlägsen upplösning och känslighet. Förutom ovan beskrivna magneter har Sahlgrenska akademin placerat en masspektrometer av den senaste generationen, FTICR, i Hasselbladlaboratoriet. Detta instrument, liksom alla andra system på Svenskt NMR-centrum, är byggda kring en supraledande magnet.

Svenskt NMR Centrum – en historisk översikt

Stiftelsen Svenskt NMR Centrum bildades 1991 genom en 20 MKr donation från Reserca (ett forskningsinriktat affilierat företag vilket är en del av det svenska tobaksbolaget). Två spektrometar, en 500MHz och en 600MHz köptes. Hälften av experimenttiden var dedikerad till forskare inom svensk akademi att disponera utan kostnad. 1995 upphörde den industrirelaterade delen av Svenskt NMR-centrum, då handhavd av Pharmacia, och det var nödvändigt att överföra det nationella centret till ett svenskt universitet. Med hjälp av en donation från Hasselbladstiftelsen (20MKr) bildades Hasselbladlaboraroriet vid Göteborgs universitet. Ytterligare en donation från Wallenbergstftelsen (25MKr) möjliggjorde en uppdatering och utökning av NMR-utrustningen på Svenskt NMR-centrum. Tre till magneter, 500MHz, 600MHz och 800MHz införskaffades.

Verksamheten på Svenskt NMR Centrum påbörjades 1997 och vid den tiden var hälften av experimenttiden tillgänglig för icke-lokala användare. Då Svenskt NMR-centrum flyttade till Göteborgs universitet överfördes de tjänster som var knutna till centrumet, och både Naturvetenskapliga och Medicinska fakulteten beslutade att inrätta två tjänster inriktade på NMR.

År 2002 donerade Wallenbergsiftelsen ytterligare 30MKr, vilket tillsammans med 15MKr från Göteborgs Universitet, 2MKr från chalmers och 1MKR från Hasselbladstifelsen användes till att köpa en av de första 900MHz magneterna i världen. Magneten kompletterades med en kallprob.

Kontaktinformation

Svenskt NMR Centrum vid Göteborgs universitet

Box 465, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Hasselbladlaboratoriet, Medicinaregatan 5C, 413 90 Göteborg

Telefon:
031-786 3881 (föreståndare Göran Karlsson)

Sidansvarig: Anders Pedersen|Sidan uppdaterades: 2016-08-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?