Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

NMR-teknikens användningsområden

NMR står för nuclear magnetic resonance och används bland annat för att ta reda på strukturen och sammansättningen av en molekyl.

Till Svenskt NMR Centrum kommer forskare för att med hjälp av NMR-spektroskopi studera allt ifrån proteinstrukturer till olika materialegenskaper och biomarkörer i blod. NMR är en gemensam analysteknik, men det finns en rad olika metoder att använda inom området. 

Strukturbiologi

Svenskt NMR Centrum är en internationell och nationell forskningsinfrastruktur för strukturbiologi inom ramen för SciLifeLab och NMR for Life-projektet. Vi erbjuder tillgång till specialistkompetens och NMR-spektrometrar för lösnings-NMR i spannet 500 till 900 MHz. Våra spektrometrar är utrustade med den främsta probteknologin för oöverträffad känslighet. Mer om strukturbiologi.

Ansök om instrumenttid via formuläret här (engelska). 

Metabolomik

Svenskt NMR Centrum är genom 'NMR for Life' en nationell anläggning för NMR-baserad metabolomik. Tillsammans med masspektrometrifaciliteten i Umeå erbjuder vi också tillgång till användare via Swedish Metabolomics Centre. Mer om metabolomik.

Ansök om tillgång till instrumenten genom formuläret här (engelska).

Materialvetenskap

NMR är en utmärkt metod inom materialvetenskap. Vi erbjuder avancerad NMR-instrumentering och expertis för tillämpningar inom fastfas och diffusions-NMR. Mer om materialvetenskap.

Ansök om instrumenttid här.

Kemisk biologi

NMR är en överlägsen metod för att studera protein-ligandinteraktion. Ett bibliotek med 1.000 fragment kan oftast screenas mot en målmolekyl på mindre tid än ett dygn. Mer om kemisk biologi.

Ansök om instrumenttid här.

Småmolekyls-NMR

NMR är en utmärkt metod för att identifiera och karakterisera små molekyler och naturprodukter. Vi kan erbjuda expertis, enastående 13C-känslighet och bästa tänkbara utrustning för högupplösta 1D och 2D spektra, optimalt för komplexa, mindre molekyler eller substanser med begränsad löslighet. Mer om småmolekyls-NMR.

Ansök om instrumenttid här.

 

 

 

Intervjuer med forskare

De studerar våra kostval

Helen Lindqvist och Anna Winkvist är två nutritionsforskare som använder NMR-teknik för att studera kostvanor.

Hon studerar fettoxidation under arbete

Ulrika Andersson Hall, idrottsforskare som använt metabolomik för att att analysera blod.

NMR-teknik inte alltid ett självklart val för kemister

Lars Nordstierna är docent i ytkemi på Chalmers och forskar på mjuka material, det vill säga material som tillåter transport av vätskor eller gaser inom materialet.

Sidansvarig: Anders Pedersen|Sidan uppdaterades: 2018-01-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?