Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SciLifeLab: Nya satsningar på klinisk genomik och NMR-spektroskopi

Nyhet: 2015-05-28

Science for Life Laboratory (SciLifeLab) är ett nationellt centrum för molekylär biovetenskap med inriktning på hälso- och miljöforskning som hittills framför allt har haft sin verksamhet i Stockholm och Uppsala. Nu utökas SciLifeLab med sex nationella satelliter. Två av dem, med fokus på klinisk genomik och avancerad NMR-spektroskopi, placeras vid Göteborgs universitet. Satsningen omfattar 5 miljoner kronor under 2016.

– Att Göteborgs universitet nu kommer att ingå i SciLifeLab är oerhört glädjande. Det innebär att tillgång till utrustning och infrastruktur förbättras för svenska forskare, något som är en förutsättning för att ligga i internationell framkant, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet.

SciLifeLab bildades 2010 efter att regeringen aviserat satsningar på ett antal strategiska forskningsområden i forskningspropositionen 2008. Initialt inrättades SciLifeLab efter en gemensam ansökan från KI, KTH och Stockholms och Uppsala universitet, med syfte att tillhandahålla forskningsinfrastruktur till forskare från hela landet.

Breddningen av SciLifeLab till ytterligare lärosäten genomförs för att göra vital forskningsinfrastruktur inom hälso- och miljöområdet tillgänglig för fler svenska forskare, med målet att stärka den internationella konkurrenskraften. Av sex nya nationella satelliter placeras tre i Göteborg, två vid Göteborgs universitet och en vid Chalmers. Av övriga tre satelliter placeras två vid Lunds universitet och en vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

För Göteborgs universitets del innebär det att verksamheterna Integrative Clinical Genomics och NMR for Life får stöd med totalt fem miljoner kronor under 2016. Inom ramen för Integrative Clinical Genomics kommer forskare och kliniker från bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet att utveckla teknik och kunskap kring genomanalys. Man vill även möjliggöra att resultat från de nya sekvenseringsteknikerna snabbt kan komma till klinisk användning. NMR for life utgörs av en befintlig satsning på NMR-spektroskopi för molekylära analyser som tidigare bland annat fått stöd av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. I och med att NMR for life nu även ingår i SciLifeLab förtydligas rollen som en nationell resurs.

– Det innebär också att vi ökar möjligheterna till samverkan mellan forskargrupper vid de olika universiteten, säger Göran Sandberg, ordförande för SciLifeLabs styrelse.
 

Läs mer om SciLifeLab

Läs mer NMR for Life

Fakta: Inom genomiken studeras hela arvsmassans uppbyggnad och funktion i en organism.

AV:
0734-042021

Artikeln publicerades först på: www.gu.se

Sidansvarig: Anders Pedersen|Sidan uppdaterades: 2010-06-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?