Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nu firar Svenskt NMR-centrum 25-årsjubileum

Nyhet: 2016-09-29

Svenskt NMR-centrum firar 25 år. Det kommer att firas med ett jubileumssymposium med såväl svenska som internationella gäster.

Centret är placerat vid Göteborgs universitet, men är ett nationellt centrum öppet för användare från Sverige och övriga världen. NMR står för nuclear magnetic resonance och används bland annat för att ta reda på strukturen och sammansättningen av en molekyl. Till Svenskt NMR-centrum kommer forskare för att med hjälp av NMR-spektroskopi studera allt ifrån proteinstrukturer till olika materialegenskaper och biomarkörer i blod.

Göran Karlsson är föreståndare för Svenskt NMR-centrum sedan början av 2003.

Vad minns du särskilt från dessa år?
‒ Det finns många speciella händelser, till exempel när vi 2004 installerade 900 MHz-magneten för 50 miljoner kronor, det enskilt dyraste forskningsinstrumentet vid Göteborgs universitet. Den var så stor och tung att halva fasaden fick demonteras på huset och golvet höll på att säcka ihop. Eller när vi 2009 arrangerade den europeiska NMR-konferensen med 500 deltagare i Göteborg. År 2010 kom vi, efter hårt lobbyarbete, med i de internationella infrastrukturnätverken. Det blev en nytändning för verksamheten och gav oss en bättre synlighet även nationellt. Eller när vi 2012 fick positivt besked från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse om först 41 miljoner kronor och 2014 ytterligare 21 miljoner kronor till vår ansökan att utveckla forskningsinfrastrukturen.

Hur kommer ni att fira jubileet?
‒ Vi har bjudit in internationella gäster som kommer att berätta om på vilket sätt de använder NMR. Det blir posterutställning, presentationer och middag.

Hur ser du på framtiden?
‒ Det finns en enorm utvecklingspotential för NMR inom Life science, materialvetenskap och även inom miljövetenskap. Vi ser att det kommer att bli fler tillämpningar. En sådan tillämpning är till exempel att identifiera biomarkörer för att prognostisera cellgiftsbehandling innan den startar, det vill säga att med hjälp av NMR beskriva cancer på ett så bra sätt så att det går att avgöra om cellgiftsbehandling kommer att fungera. Andra tillämpningar finns inom bland annat nano-material, läkemedelsutveckling och livsmedelvetenskap.

Jubileumssymposiet äger rum den 12 oktober.
Läs mer om programmet här >>

Fakta Svenskt NMR-centrum

På Svenskt NMR-centrum finns sju NMR-spektrometrar som alla består av supraledande magneter som kyls ner med hjälp av flytande helium och med avancerade detektorer för ett brett område av tillämpningar.

Svenskt NMR-centrum ska först och främst stödja akademisk forskning lokalt, nationellt och internationellt, samt undervisning. I mån av tid och resurser kan det stödja industriell forskning i Sverige. Med stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Vetenskapsrådet och SciLifeLab ges särskild support inom strukturbiologi, kemisk biologi och metabolomik.

Läs om Svenskt NMR-centrum i Science Faculty Magazine >>

FOTO: MALIN ARNESSON
 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Anders Pedersen|Sidan uppdaterades: 2010-06-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?